Фітосанітарний стан в Рівненській області станом на 11 жовтня 2018 року

 

Перша декада жовтня відзначилася  сухою теплою погодою, середня декадна температура повітря утримувалася в межах  багаторічних значень +10º. Температурні коливання були значними від 0 до +23,4º, на поверхні грунту до  -2º.

За звітний період в області випало лише 1,2-3мм опадів,  але середня відносна вологість повітря залишалася значною — 72%.

Озима пшениця

Триває посів, на ранніх площах рослини знаходяться у фазі  сходів — рідше 111 лист у доброму стані.

Озимий ріпак

Знаходиться у фазі 2-4 листків — утворення розетки, стан рослин добрий.

Погодні умови першої декади жовтня сприяли розмноженню та розселенню мишоподібних гризунів, почалося заселення посівів озимої пшениці та озимого ріпаку. Моніторинг озимини показав заселеність гризунами — 8% обстежених площ озимого ріпаку з середньою чисельністю 1,5 жилих колоній на гектар та 5% обстежених площ озимої пшениці з чисельністю одна жила колонія на гектар по краю поля.  Багаторічні трави мають 100% заселення площ з чисельністю 4-6 жилих колоній на гектарі та по 3-6 жилих нір в колонії.

На незораній падалиці озимої пшениці спостерігається зростання до 5- 10% ураженості рослин  хворобами: борошнистою росою, септоріозом, бурою листковою іржею, що призведе до подальшого перезараження сходів.

Триває незначне пошкодження озимого ріпаку листогризучими гусеницями та несправжніми гусеницями ріпаковго пильщика, в прикраєвих полосах відмічається заселеність  4-9% рослин білокрилкою та її шкодочинність. На 13-22% обстежених площ озимого ріпаку відмічається інфекція альтернаріозу з  ураженням 1-2 нижніх листків на 2-5% рослин.