Про результати лабораторних досліджень випадку спалаху кишкової інфекції

 

Під час епідемічного розслідування спалаху кишкової інфекції серед гостей, які побували на весіллі в ресторані «Айвенго», на замовлення Головного  управління Держпродспоживслужби в Рівненській області Рівненська регіональна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів , а також ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» провели лабораторні дослідження .

Відібрано такий матеріал для лабораторних досліджень: 120 змивів, 3 проби питної води, 25 проб страв на мікробіологічне дослідження, раптово обстежено 34 працівників закладу.

При дослідженні змивів виділено сальмонелу ентерітідіс із миски для овочів середньої, виділено кишкову паличку із 10 змивів (лопатки, миски для овочів, рук повара, слайсеру, графіну, соусника, миски для овочів малої, миски для овочів середньої, молотка для м’яса, тарілки пиріжкової).

При дослідженні відібраних проб готових страв сальмонела ентерітідіс виділена 5 пробах (цвітній капусті в клярі, закусці із цукіні, закусці «Вежа Айвенго», торті домашньому, торт весільному замовному). Бактерії групи кишкової палички виділені у 15 харчових продуктах (цвітній капусті в клярі, баклажанах з м’ясом гриль, рибі в клярі, млинцях з м’ясом в клярі, свинині печеній, ковбасці по-домашньому, телятині з овочами, закусці із цукіні, закусці «Вежа Айвенго», торті домашньому, торті весільному замовному, заливному з язика, ковбасці гриль, телятині з овочами, ікрі червоній).

При раптовому обстеженні персоналу закладу виділено сальмонелу ентерітідіс в офіціанта ресторану.

Директору ресторану були надані пропозиції щодо усунення виявлених недоліків.

Держпродспоживслужба продовжує роботу щодо локалізації та ліквідації спалаху.