Підготовка картоплі до посадки

 

      Попередня підготовка бульб картоплі до посадки вважається одним з найбільш відповідальних  моментів у вирощуванні «другого хліба».  З кінця лютого початку березня  місяця необхідно готувати ранні сорти , а з кінця березня початку квітня середні та пізні сорти  картоплі до посадки у  відкритий грунт. Починати треба з перебирання бульб. При цьому слід відібрати всі неповноцінні бульби – уражені сухими або мокрими гнилями, паршею та іншими хворобами, а також занадто дрібні. Якщо для посадки використовувати дрібні бульби, то з них виросте мало стебел і урожай буде невеликим, якщо садити занадто великою то надземна частина буде розвиватися швидше ніж коріння. А коли запас харчування в бульбі закінчиться коренева система не зможе забезпечувати харчуванням  надземну частину. При цьому розвиток рослини призупиниться до тих пір поки не підросте  коренева система . Тому повноцінні,придатні до посадки бульби потрібно розділити на три фракції: дрібні (масою 30-50 г), середні (масою 50-75 г) і великі (масою 76-90 г). Кращий посадковий матеріал  – здорові бульби середніх розмірів. Кожну фракцію  треба висаджувати окремо , що забезпечує дружні сходи, однаковий за часом розвиток рослин і проведення своєчасного догляду за посадками.   Існує багато прийомів підготовки картоплі до посадки. До них відносяться прогрівання , пророщування, озеленення, обробка стимуляторами росту і мінеральними добривами. Розглянемо всі ці прийоми по порядку .

    Прогрівання бульб – найпростіший спосіб підготовки картоплі. Для цього бульби за 10-15 днів до посадки заносять в житлове приміщення на 7-8 діб витримують їх при температурі 16-20С, а потім їх переміщають в прохолодні приміщення тримають при більш низькій температурі 7…8С. При цьому у картоплі що знаходиться у теплі  прискорюється розвиток вічочок в результаті переміщення по них пластичних речовин, а розсіяне світло призводить до їх озеленення. У озеленених бульбах сповільнюється зростання гнильних бактерій і гинуть хвороботворні гриби .    Тепловий прогрів бульб – його проводять за 2-3 дня до посадки бульб. Він полягає в короткочасному впливі на бульби високої температури, що сприяє активізації ростових процесів. Такий прогрів проводять в ізольованому приміщенні, де температура протягом 8 год, піднімається до 35…40 С. Потім приміщення швидко провітрюється, щоб уникнути запарювання бульб.

    Пророщування бульб – найбільш поширений прийом . Його проводять у світлому приміщенні з температурою 12…14 С вдень, 6…8 С вночі. Для цього бульби розкладають  тонким шаром і витримують 30-35 днів.    Пророщування дає кращі результати при змінному температурному режимі. Для цього перші 7 днів бульби витримують при температурі 20-22 С, а наступні 4 тижні при температурі 7 -8 С. Висока температура в перший тиждень пророщування викликає пробудження великого числа вічок, а подальше сильне її зниження сприяє утворенню товстих і міцних паростків. Необхідна умова для успішного проростання бульб – вологе (в межах 90-95%) повітря в приміщенні. Для  цього бульби періодично обприскують водою.   Пророщування в поліетиленових пакетах проводять в мішечках ємністю по 4-5 кг. Цей спосіб застосовують при дуже маленькому обсязі посадки бульб . Для дихання картоплі в мішках роблять отвори діаметром 1-1,5 см на відстані 10-15 см одна від одної. У таких пакетах бульби утворюють зелені паростки, мало пошкоджується при посадці. Сходи з’являються на 6-8 днів раніше, ніж у непророщеної картоплі. Вологе пророщування для отримання ранніх бульб проводять  в торфі , тирсі, моху, перегної. Для цього в невеликі ящики накладають насіннєві бульби , перемішуючи їх з невеликим шаром зволоженого грунту, ящики ставлять в приміщення з температурою повітря 16-18 С.Вологість грунту при цьому підтримують на рівні 75-80 % . Цей спосіб дозволяє отримувати посадковий матеріал не тільки з пророслими вічками , але і з невеликими корінцями .А це дає можливість отримати свіжу картоплю в ранні терміни.

  А для профілактики хвороб бульби можна обробити розчином мідного  купоросу 1 ч. л. на 3 л. води. При цьому бульби можна не тільки обприскати, а й опустити в цей розчин на  1 хв. Потім їх треба підсушити, а через 5 днів обробити розчинами мінеральних добрив а також стимуляторами росту. Обробка бульб мінеральними добривами та  мікроелементами дозволяє вирішити відразу два завдання – створити для бульб додаткове джерело поживних елементів і стимулювати хімічні процеси в бульбі. Для цього у відрі води розчиняють по 1 ст.л. аміачної селітри і суперфосфата і в день посадки на годину занурюють в нього бульби або обприскати цим розчином з розрахунку один стакан розчину на 10 кг бульб.   Дуже корисно перед посадкою  картоплі  обсипати бульби деревяним попелом або внести його в грунт під час посадки в кількості по 2 ст. л. під кожну бульбу. Обробка бульб стимуляторами росту прискорює проростання вічок не тільки на верхівці а й в нижній частині бульби. У таких рослин сходи більш дружні , кущі відрізняються підвищеним числом стебел.

     Різання бульб городники застосовують  при дефіциті посадкового  матеріалу або з метою прискореного розмноження дефіцитних сортів картоплі. Бульби перед різкою необхідно піддати тепловому прогріванню або обробити стимуляторами росту щоб прискорити процес проростання. Різання картоплі потрібно проводити за 25-30 днів до їх посадки . Захисний шар на зрізі утворюється протягом 3-4 дні, а потім бульби треба підготувати одним з описаних вище  способів.  Розріз картоплі потрібно проводити дезінфікованим ножем , після кожного розрізу опускаючи його в розчин марганцівки.

   Для  збільшення кількості пагонів , утворених бульбою, можна виробляти і стимулюючі надрізи, при яких бульба надрізається поперек.  Таку операцію проводять у другій половині зими не пізніше, ніж за 2 місяці до посадки бульб. Посадка не пророщеної картоплі в нашій зоні значно знижує врожай .

Якщо слідувати рекомендаціям з підготовки картоплі до посадки,то обов’язково  виростуть гарні і великі кущі та буде хороший урожай.