Зареєстровано ще один випадок захворювання на ботулізм

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області повідомляє про підтверджений випадок ботулізму у 51 – річної жительки смт Гоща. У захворілої спостерігалося порушення мови, діарея, нудота, підвищення температури тіла до +38 0С. Пацієнтка була госпіталізована в інфекційне відділення Гощанської центральної районної лікарні, з лікувальною метою їй було введено протиботуліністичний препарат виробництва Польщі. На даний момент жінка продовжує лікуватися в інфекційному відділенні. Стан її задовільний.

Спеціалістами Держпродспоживслужби в Гощанському районі проведено епідемічне розслідування даного випадку, а також відібрано пробу продукту промислового виробництва, який ймовірно зі слів постраждалої, міг спричинити дане отруєння. На жаль, лабораторні дослідження продуктів харчування не показали, який саме продукт спричинив ботулізм. Тому встановити причину захворювання не вдалося. Слід зазначити, що, зазвичай, ботулізм викликають консервовані, вялені, копчені мясні та рибні продукти домашнього та промислового виробництва, а іноді – консервовані гриби або овочі. Дію ботулінічного токсину можна інактивувати, якщо консерву перед вживанням піддати термічній обробці: просмажити, перекип’ятити.

 

Необхідно пам’ятати усім, що при появі таких симптомів, як порушення мови, порушення ковтання та порушення зору (двоїння в очах) необхідно терміново звернутися до лікаря. Це основні симптоми ботулізму.

 

Від початку року – це вже третій випадок ботулізму в нашій області, а в Гощанському районі – це вже другий випадок. Ще один випадок ботулізму реєструвався в Сарненському районі у серпні цього року.

 

Тетяна Мамчур, головний спеціаліст

відділу санітарно-епідеміологічного нагляду

та організації розслідування спалахів