Що потрібно знати про вірусний гепатит А

 

Вірусний гепатит А (старі назви – катаральна жовтяниця, хвороба Боткіна)– гостре небезпечне інфекційне захворювання з групи кишкових інфекцій, яке характеризується симптомами загальної інтоксикації та переважним ураженням печінки та травного тракту.

Що викликає захворювання? Вірус гепатиту А, який дуже стійкий у довкіллі і може тривалий час зберігатися на харчових продуктах, у воді, дуже добре переносить заморожування.

Основні симптоми вірусного гепатиту А? Підвищення температури тіла, помірні болі в животі, можлива нудота та блювота. Через кілька днів з’являються ознаки жовтяниці: пожовтіння шкіри та слизових, темна сеча, світлий кал. Можливий розвиток без жовтяничних форм хвороби.

Хто може бути джерелом інфекції? Джерело інфекції – хвора людина, найчастіше це людина, яка хворіє на легкі, атипові, безжовтяничні форми, з якими продовжує відвідувати організовані осередки (навчається, ходить на роботу, відвідує масові заходи, ринки магазини та інші місця скупчення людей).

Якими шляхами передається хвороба? Контактно-побутовим шляхом через брудні руки, а також через забруднені вірусом продукти харчування та воду.

Який інкубаційний період хвороби? Від 2 тижнів до 1,5 місяця, але найчастіше – 3-4 тижні.

Які особливості цієї хвороби характерні для нашої області? Вірусний гепатит А – це ендемічна (характерна для нашого регіону) інфекція, пов’язана із високим рівнем стояння поверхневих ґрунтових вод у північних районах краю. Характеризується циклічними підйомами кожні 7-10 років, при яких відбувається масове зростання захворюваності та «проепідемічування» населення. Тобто більшість населення старшого віку вже контактували з даним вірусом і мають імунітет. Останнє десятиліття у нас спостерігалася благополучна епідемічна ситуація з гепатиту А. Ми давно уже прогнозували сплеск захворюваності. При новій хвилі захворюваності великий ризик захворіти мають діти молодшого віку та школярі, а також молоді люди, які раніше не були в контакті з хворим. Також для вірусного гепатиту А дуже характерна осінньо-зимова сезонність

Які характеристики «водної» епідемії вірусного гепатиту А? Масове одномоментне захворювання великої кількості людей, які пов’язані одним джерелом водопостачання (водопровідною мережею), а також дані про аварії ділянки водопостачання та водовідведення (пориви, ремонтні роботи), підтоплення, паводки та інше в межах інкубаційного періоду хвороби.

Які найголовніші методи профілактики? Насамперед – дотримуватися правил особистої гігієни!!! Завжди мийте руки, прийшовши додому. Мийте руки після відвідувань туалету. Не забувайте мити руки перед прийомом їжі. Обов’язково ретельно мийте руки після відвідувань лікарні (поліклініки) та інших громадських місць. Привчайте до цього своїх дітей. Добре мийте під проточною водою овочі та фрукти. Не пийте воду із невідомих джерел водопостачання. Краще пийте перекип’ячену чи бутильовану питну воду. Не купуйте продукти на стихійних ринках. При появі перших симптомів захворювання необхідно звертатися до лікаря, не займатися самолікуванням.

Чи є вакцина проти гепатиту А? Вакцина проти гепатиту А розроблена і досить ефективна. Проте в нашій країні вакцинація проти гепатиту А не входить в календар профілактичних щеплень, тому цю вакцину необхідно закупляти за власні кошти або за кошти місцевого бюджету для вакцинації організованих колективів. Слід зазначити, що у країнах Західної Європи вірусний гепатит А майже не реєструється, тому що там практикують проти нього вакцинацію.

 

Тетяна Мамчур, головний спеціаліст відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.