Чи реєструються нові випадки отруєння грибами???

 

Наступив розпал грибного сезону при теплій погоді після дощів. Жителі Рівненщини один поперед одного хизуються своїми грибними знахідками та трофеями.

Одночасно зростає небезпека грибних отруєнь. Сьогодні чимало громадян та представників ЗМІ звернулось щодо інформації про нові зареєстровані випадки отруєнь грибами в Держпродспоживслужбу, як до державного компетентного органу, який займається питаннями безпечності харчових продуктів, проводить розслідування й встановлення причини випадків індивідуальних та групових харчових отруєнь.

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, з посиланням на Рівненську обласну клінічну лікарню, де проводиться професійна діагностика та лікування важких випадків отруєнь грибами, повідомляє, що на даний момент «свіжих» випадків  отруєнь грибами не було зареєстровано.

 

Додатково повідомляємо, що від початку року в області зареєстровано 8 випадків отруєння  грибами, із них 2 випадки серед дітей. Найчастіше такі випадки реєструвалися в Березнівському районі (4 випадки), а також в Радивилівському районі (2 випадки) та по одному випадку в Костопільському та Сарненському районі. Слід зазначити, що в липні цього року в Сарненському районі після вживання грибів помер 60-річний чоловік.

 

Постраждалі найчастіше вказують, що вживали сироїжки або суміші збираних грибів. Більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Для багатьох збирання грибів – це справжнє хобі та задоволення, проте необхідно бути впевненим кожного разу, коли гриб кладеться у кошик. При найменшому сумніві – викидати!

Не купуйте дикорослі гриби на стихійному ринку, бо ви не знаєте походження цих грибів, місце, де вони виросли, а також те, скільки часу ці гриби вже пролежали після збирання.

 

Спеціалісти Держпродспоживслужби ще раз застерігають про небезпеку вживання дикорослих грибів!

 

Тетяна Мамчур