Готуємо дитину до школи

 

До початку нового навчального року залишилося три тижні. Дітвора насолоджується останніми днями канікул, а батьки вже складають списки необхідного шкільного приладдя та поспішають на ярмарки та у дитячі магазини. Скаржитися на брак якихось складників шкільного ранця сьогодні не доводиться, адже ринок пропонує неймовірно широкий вибір таких товарів. Та все ж, бігаючи по ринку, де іноді просто вишиковуються черги до прилавків з учнівським приладдям, варто бути уважним, аби поспіхом не купити неякісний товар.

Отже, якими мають бути шкільні зошити, портфелі та ручки?

В  Україні безпека зошитної продукції для зору школяра регулюється Державними санітарними нормами та правилами «Гігієнічні вимоги до друкованої продукції для дітей». Ці вимоги враховують довжину рядка, висоту сторінки, чіткість друку, колір і відтінок паперу, стан поверхні.

Вибираючи зошити, слід звертати увагу не тільки на картинку на титульній сторінці, яка може сподобатися дитині, а насамперед на такі вимоги: папір має бути достатньо цупким,  непрозорим, ледь шорстким на дотик. Не варто обирати зошити з надто білосніжними аркушами, краще брати ті, у яких сторінки мають колір світлого пряженого молока. Папір повинен бути вiдбiлений без використання хлору.

Якщо білизна паперу більша ніж 70-80%, сторінка «різатиме очі» і навпаки, на жовтуватих сторінках текст буде блідим, а при читанні написаного тексту доведеться напружувати зір.

Лінії  мають бути  чітко продрукованими,  їх товщина – не  більше  0,2-0,5 мм, а колір – фіолетовий, зелений, блакитний або сірий.    Горизонтальні лінії на суміжних сторінках мають збігатись.   Слід звернути увагу на рівномірну ширину  ліній чи клітинок. Ширина країв зверху –  20 мм, а нижні  краї повинні бути меншими  на 2-5 мм.  Скоби чи спіралі  мають бути надійно загнутими всередину, щоб виключити ризик поранення.

Дотримуючись цих правил при виборі зошита, ви збережете здоров’я та зір вашого школяра.

Шкільні підручники    у обов’язковому порядку  мають бути погодженими у Міністерстві  освіти і науки та Міністерстві  охорони здоров’я України. Вага кожного підручника не повинна перевищувати: для І-ІІ класів – 300 г.; для ІІІ-ІV класів – 350 г.; для V-VI класів – 400 г.; для VIІ-X класів – 500 г.; для XI(XII) класів – 600 г. Збільшення ваги підручника можливе, але не більше, ніж на 20%.

Не рекомендується випускати підручники, які розраховані на декілька років навчання (суміщення програм різних років навчання). Забороняється  друкувати текст на кольоровому  та сірому фоні; друкувати текст  на трьох  та більше шпальтах.  У  виданнях  для  дітей  усіх  вікових  груп  необхідно використовувати  непрозорий  папір,  який  забезпечує непрозорість друкованих  елементів із   зворотного боку сторінки не менше 90%, що попереджує пов’язані з цим можливі порушення зору.

Купуючи ранці, варто пам’ятати, що вони не повинні бути надто важкими. Вага портфеля зі шкільним приладдям, який носитиме учень, має відповідати санітарно – гігієнічним нормам. Наприклад,  вага шкільного реманенту для учня I – II класу –  1,5-2 кг; III – IV класу – 2-2,3 кг; V – VI класу – 2,3-3 кг; VII – VIII класу – 3-3,5 кг; IX – XI(XII) класу – 3,5-4,5 кг. Не рекомендують спеціалісти купувати портфелі та сумки, які носять на одному боці, оскільки таке носіння може призвести до сколіозу.  Ранець краще підбирати зі жорсткою спинкою (щоб рівно тримати спину дитині). На якісних ранцях є напис на етикетці “ортопедичний” і спинка має рельєфну поверхню.  Лямки повинні бути достатньо широкими, щоб не врізатися у плечі, а ще краще, коли вони перехрещуються на грудях як у класичного туристичного рюкзака. Ширина ранця не має бути ширшою за плечi дитини, верхнiй край – не вищим за рiвень плечей, а нижнiй – не нижчим за стегна.  Так, наприклад, дитячі ранці мають обладнуватися світловідбивальними  елементами – для того, щоб у вечірній час водії могли здалеку побачити школярів, які переходять дорогу.

Вибираючи ручку для учня, варто пам’ятати, що найкраща – легка ручка. Маленькi пальчики не зможуть довго утримувати масивну товсту ручку. Поверхня ручки має бути ребристою, щоб її зручно було тримати i вона не зiсковзувала. Ручки бувають кульковими, гелевими i капiлярними. Для першокласника краще взяти кулькову ручку. Гелевими та капiлярними, звичайно, легко писати, але вони швидко закiнчуються i, крiм того, вчителi все ж вважають, що починати треба з кулькової ручки.

Рекомендуємо перед покупкою перевірити маркування, звернути увагу на   етикетки (тут мають бути вказані назва та адреса виробника, дата виготовлення, склад продукції).  Якщо щось насторожує – вимагайте документи, які підтверджують якість продукції.