Уряд затвердив перелік ліків, що закуповуються міжнародними організаціями у 2017

 

12 липня Уряд України ухвалив постанову, що затверджує перелік лікарських засобів та медичних виробів, що закуповуються спеціалізованими організаціями за бюджетні кошти у 2017 році.

Це дозволить МОЗ України якнайшвидше розпочати закупівлі за бюджетною програмою «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» цього року і на законодавчому рівні забезпечує своєчасний доступ пацієнтів до необхідних лікарських засобів та медичних виробів.

Аналіз закупівель через спеціалізовані організації у 2015-2016 роках показав, що спеціалізованим організаціям вдалося закупити ліки і медпрепарати дешевше, ніж МОЗ у попередні роки, забезпечивши економію бюджетних коштів, а відтак можливість придбати додаткові ліки для більшого числа пацієнтів. Закупівлі через спеціалізовані організації також стали ефективним механізмом подолання корупції в закупівлях.

Затверджений перелік ліків та медпрепаратів включає 23 номенклатури. Повний перелік розміщено на сайті МОЗ.

За умови, якщо після закупівлі необхідної кількості лікарських засобів та медичних виробів зпереліку, на рахунках спеціалізованих організацій залишаться невикористані кошти, МОЗ зможезакупити додаткову кількість товарів.