Фітосанітарний стан області станом на 24.05.2017

 

В другій декаді травня спостерігалося поступове наростання середньодобових температур, проте середня декадна температура була нижчою багаторічних значень на 2ºС. Максимальні значення температур повітря становили 24-27ºС, на поверхні ґрунту – 49-50ºС. Мінімальна температура опускалась до позначок: у повітрі – 2-3º тепла, на поверхні ґрунту – 1-3º тепла та на висоті 2 см – 1º нижче нуля протягом трьох діб. Сума ефективних температур вище +5ºС досягла 289º, що майже в межах норми та на 50º нижче минулорічного, а вище +10ºС – відповідно 58º при нормі 107º.

Протягом декади спостерігався дефіцит атмосферних опадів: всього 9-37% середньобагаторічних значень. Середня відносна вологість повітря за декаду досягала 59-65%, а мінімальна – знижувалась до критичних значень 30% і нижче. На початку третьої декади пройшли локальні зливові дощі, які покращили умови росту рослин.

Посіви озимої пшениці розвиваються у фазі «нижній вузол соломини» в задовільному та доброму стані за висоти 11-25 см.

Озимий ріпак продовжує цвісти, висота – 100-120 см, стан рослин добрий.

Ранні ярові культури – у фазі розвитку «кущіння», середня висота ячменю 14-19 см, стан рослин добрий.

У цукрових буряків спостерігаються масові «сходи» – друга пара справжніх листків, стан посівів добрий.

Протягом звітного періоду в посівах озимих зернових тривало слабке заселення рослин п’явицею та їх яйцекладка, відродження личинок ще не розпочалося. З середини місяця спостерігається заселення озимих та ярих культур крилатими самками черемхово-злакової попелиці і утворення колоній на листках. Помірно тепла погода сприяє більш інтенсивному, ніж звичайно, заселенню трипсами.

В посівах озимого ріпаку продовжується незначна шкодочинність ріпакового квіткоїду, насіннєвого прихованохоботника та галиць. На необроблених площах більш відчутна шкодочинність личинок стеблового прихованохоботника.

Рослини цукрових буряків пошкоджують сірі бурякові довгоносики, місцями у вогнищах відчутно. З 15-16 травня спостерігається заселення рослин крилатими самками бурякової листкової попелиці та імаго мінуючої мухи.

З кінця другої декади травня спостерігається масовий вихід, спарювання імаго колорадського жука, почалася яйцекладка. В зв’язку з відсутністю та нерівномірністю сходів картоплі, яйцекладки спостерігаються на поверхні ґрунту, бур’янах,інших сільськогосподарських культурах.

Відсутність опадів і досить низька відносна вологість повітря стримували розповсюдження інфекції в посівах озимих і ярих культур, озимого ріпаку. Ущільнення ґрунту, утворення ґрунтової кірки, різкі температурні перепади призвели до прояву коренеїду в посівах цукрових буряків, прояву фузаріозу на сходах сої.

В зв’язку з випаданням опадів та оптимальними температурами останніми днями слід очікувати різкого зростання ураженості рослин хворобами повсюдно.