Оновлено національний перелік основних лікарських засобів

 

16 березня Кабінет Міністрів України прийняв Постанову КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України». Це дозволить оновити Нацперелік основних лікарських засобів відповідно до останньої актуальної версії Примірного переліку ВООЗ.

Постанова визначає, що ліки, внесені до Нацпереліку закуповують коштом державного та місцевих бюджетів. Також Проект постанови передбачає, що за умови закупівлі 100% обсягу потреби необхідної кількості ліків, включених до Нацпереліку, замовники зможуть закуповувати лікарські засоби, що зареєстровані в Україні та не включені до нього. При цьому перевагу надаватимуть лікам, включеним до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

Національний перелік гармонізували з найновішим, 19-тим виданням Базового переліку основних лікарських засобів ВООЗ. Нині перелік містить 347 міжнародних непатентованих назв. Усі лікарські засоби мають обґрунтування експертів ВООЗ щодо їхньої ефективності, безпеки та економічної доцільності.

Щоб жоден пацієнт не залишився без тих ліків, які він отримує за державний кошт і зараз, і у 2017–2018 роках передбачено перехідний період. Протягом нього паралельно з новим Нацпереліком діятимуть держзакупівлі через міжнародні організації, а також закупівлі за кошти місцевих бюджетів. Крім того, Нацперелік щорічно доповнюватимуть новими лікарськими засобами.