До уваги виробників харчових продуктів!

 

У зв’язку з набранням чинності Закону України 22.07.2014 № 1602-VII “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” (далі – Закон України), а саме: з 20 вересня 2015 року.

Реалізація положень зазначеного Закону України забезпечило встановлення прозорого механізму надання державних гарантій безпечності та якості харчових продуктів, а також запровадження державного контролю в сфері санітарних та фітосанітарних заходів “від лану – до столу” згідно з вимогами європейського законодавства.

Статтею 21 Закону України встановлено вимоги щодо застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

З метою поступового переходу виробниками на використання процедур НАССР, Законом України визначено перехідний період щодо їх впровадження Законом України, зокрема для:

  • потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей) – з 20.09.2017;
  • потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), – з 20.09.2018;
  • малих потужностей – з 20.09.2019.

Перехідні періоди, дають можливість операторам ринку переорієнтуватись на нові вимоги та, якщо це необхідно, привести виробництво харчових продуктів у відповідність до положень нового Закону.

З вимогами щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) затверджені наказом Мінагрополітики від 01.10.2012 № 590, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09.10.2012 за № 1704/22016 (із змінами) можна ознайомитись за посиланням: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12.

Проте, сертифікація постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, НЕ Є ОБОВ’ЯЗКОВОЮ.

Головне управління Держпродспоживслужби в Рівненській області звертає  УВАГУ  виробників харчових продуктів, що з 20 вересня 2017 року можуть бути запровадженні перевірки щодо дотримання статей 20 та 21 Закону України, а у разі необхідності застосування пункту 4 частини першої статті 64 Закону України (невиконання операторами ринку обов’язку щодо впровадження системи НАССР).